Om Bio Mors

Den 2. november i 1924 kunne Sadelmager Kjeldsen åbne dørene for første gang i det som vi i dag kender som Bio Mors. Han byggede et meget moderne biografteater, som erstatning for den noget mindre biograf i Havnegade. Tiderne var hårde, men ikke i biografbranchen, så der var ikke sparet på noget. Der var marmor og ædelt træ, der var de bedste teaterstole og et moderne varmesystem, der var dristig arkitektur med sandstenssøjler. Biografen har siden 1924 væren den førende, og siden starten af 1980'erne den eneste biograf på Mors - der var på et tidspunkt 3 biografer.

 

Én lang nedtur for biografen fra omkring 1965 kulminerede i slutningen af 1991 med, at huset var ved at blive solgt og ville ende som diskotek eller lavprisvarehus. Men en kreds af private troede på mulighederne og foranstaltede en redningsaktion. Gruppen troede på at det var muligt at drive en forenings biograf på Mors. I løbet af kort tid samlede gruppen tilstrækkelige midler sammen til ikke blot at købe biografen, men også til at sætte en række moderniseringer af biografen i gang. Pengene blev skaffet blandt private og virksomheder på øen. Idéen var at pengene skulle være et rentefrit lån og betales tilbage over 10 år.

Biografen er dermed i dag ejet og drevet af en forening. Aktive medlemmer betaler ikke kontingent, og har en række medlemsfordele. Ikke aktive medlemmer betaler kontigent og kan få rabat på de fleste forestillinger.

Basis for driften af biografen er de aktive, som i det daglige betjener biografen, det være sig salg af billetter og slik og fremvisning af film. De aktive er en gruppe på ca. 80 mennesker (vi har været flere end 100) og har vagt ca. en gang om måneden. Ledelsen af biografen varetages af en bestyrelse.

Siden vi overtog biografen, er al overskud blevet anvendt til tilbagebetaling af gæld og til forbedringer af huset og teknikken.

Senest er teknikken blevet opdateret til en digital kinomaskine med 3D i den store sal. Med indførelse af digitale film er muligheden for at vise Danmarkspremierer blevet forbedret betydelig.

efterhånden er det en sjælenhed at filmene der vises på vore lærreder ikke er Danmarkspremierer.

Biografsalene

Bio Mors består af to sale. Sal 1 er en moderne renoveret sal med 142 dejligt komfortable stole med vip og kopholdere, 40m2 lærred, en digital kinomaskine med 3D og Dolby 7.1 lyd.

Sal 2 er en lille eksklusiv sal, bygget i 1979 i kælderen. Oprindeligt var der 72 pladser i salen. Den er sidenhen renoveret til en fin og hyggelig lille sal. Lærredet er blevet større, der er 47 pladser + en plads til en kørestol. Stolene er med samme gode komfort som i sal 1. Projektoren er digital og lyden Dolby 7.1.